Nuoret ovat tyytyväisempiä

Viime keväänä tehdyn kouluterveyskyselyn tulokset tulivat tällä viikolla. Monelta osin alueemme nuorilla näyttävät asiat olevan hyvin, mutta valitettavasti on aina myös niitä, joilla kaikki ei ole kunnossa.

Noin 75 prosenttia suomalaisnuorista, viime keväänä peruskoulun kahdeksatta tai yhdeksättä luokkaa käyvistä oppilaista oli tyytyväinen elämäänsä. Osuus on suurin piirtein sama kuin kahta vuotta aiemmin tehdyssä kyselyssä.

Sen sijaan Etelä-Pohjanmaalla yhä useampi nuori on erittäin tai melko tyytyväinen. Sama trendi näkyi myös Kuusiokunnissa. Prosentuaalisesti eniten tyytyväisiä nuoria on Kuortaneella, noin 85 prosenttia. Alavudellakin heitä on yli 80 prosenttia. Ähtärissä osuus on alle maan ja maakunnan keskiarvon, reipas 70 prosenttia, vaikka Ähtärissäkin suunta on ollut kahdessa vuodessa parempaan.

Ähtäri erottuu monessa kouluterveyskyselyn indikaattorissa valitettavasti kielteisesti, vaikka myönteistäkin kehitystä on tapahtunut.

Erityisen ikäviltä näyttävät tiedot, jotka käsittelevät nuorten kokemaa fyysistä uhkaa ja seksuaaliväkivaltaa sekä häiritsevää seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua. Erityisesti Alavus jää kaikilla kolmella indikaattorilla selvästi valtakunnallisen keskiarvon alapuolelle, mutta Ähtäri on kaikissa kolmessa selvästi sen yläpuolella.

Kouluterveyskyselyn mukaan joka viides ähtäriläisnuori on kohdannut viimeisimmän vuoden aikana fyysistä uhkaa, joka neljäs seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua ja joka kymmenes seksuaalista väkivaltaa. Luvut ovat hurjia, sillä kaikissa noissa tuloksena pitäisi olla pyöreä nolla.