Nokka kohti EU-vaaleja

Uhanalainen - sellainen on nyt vaali-into. Nimittäin äänestysvilkkaus Euroopan parlamentin uusien jäsenten, Suomen meppien, vaalissa.

Toukokuussa sadat miljoonat eurooppalaiset äänestävät valtaan uuden Euroopan parlamentin ja päättävät, kuka johtaa komissiota seuraavat viisi vuotta. Ennakkoäänestys alkoi Suomessa eilen keskiviikkona 15. toukokuuta ja jatkuu tiistaihin 21. toukokuuta saakka. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 26. toukokuuta. Europarlamenttivaalit toimitetaan kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa aikavälillä 23.–26. toukokuuta.

Oikeusministeriön huhtikuisessa tiedotteessa todetaan, että vaaleissa valitaan 28 jäsenvaltiosta yhteensä 751 jäsentä Euroopan parlamenttiin viideksi vuodeksi. Suomesta valittavien EU:n jäsenten määrä on nyt 13, mutta mikäli Yhdistynyt Kuningaskunta, UK, eroaa Euroopan Unionista, valitaan parlamenttiin myös 14. jäsen Suomesta tämän vaalin tuloksen mukaisesti.

Eduskuntavaalien jälkeinen hallituksen muodostaminen on yhä kesken. Mutta on tärkeää, että se ei syö valppautta lähteä äänestämään. Äänestäminen on Euroopan unionin jäsenmaiden kansalaisten, myös meidän kuusiokuntalaisten, suuri etuoikeus.

Kuntaliitto on listannut, miksi EU-vaalit ovat myös kuntavaalit: Arviolta kaksi kolmasosaa kunnissa tehtävistä päätöksistä kytkeytyy EU:n päätöksentekoon. Esimerkiksi ympäristöpuolella on noin 200 direktiiviä, jotka vaikuttavat kuntien toimintaan.

Sillä on suuri merkitys, kuka meitä EU:ssa edustaa. Näissä vaaleissa on mahdollisuus äänestää kaikkia Suomen EU-vaalien ehdokkaita, sillä vaalipiirinä on koko maa.