Nastojen turvin liikkumaan

Ensin luultiin, että naapurin isännälle on tullut dementia. Oli muuttunut niin kovin, ei jäänyt enää juttelemaan ja liikkuikin vaivalloisen oloisesti. Myöhemmin selvisi, että syynä ei ollutkaan sairaus, vaan mies oli kaatunut kotipihassa ja lyönyt päänsä kohtalokkain seurauksin: toinen korva oli kuuroutunut ja näkökin oli mennyt saman puolen silmästä.

Tarina on tosi ja vastaavia tapauksia riittää vastakin, se on varma. Pitää vain toivoa, ettei vahinko osuisi omalle kohdalle. Käytän itsekin nastakenkiä koiran kanssa ulkoillessa, mutta töihin tai kauppaan en niillä mielelläni mene. Ja juuri arjessa vaanii vaara.

Tämä talvi on ollut kelien puolesta harvinaisen hankala. Jatkuvat säänvaihtelut ovat tehneet pihat ja pikkutiet erittäin liukkaiksi, mikä on aiheuttanut harmaita hiuksia niin tienpitäjille, tielläliikkujille kuin palveluntuottajillekin.

Alueen kunnat muistivat alkuviikosta ikäihmisiä kenkiin kiinnitettävillä liukuesteillä. Satsaus ei ole rahallisesti suuri yhtä kenkäparia kohden, mutta säästö on melkoinen, mikäli niillä estetään ihmisten kaatuminen ja mahdolliset vammat.

Talven aikana Suomessa tapahtuu noin 50 000 liukastumistapaturmaa. Niistä aiheutuu arviolta 2,4 miljardin euron kustannukset. Puhumattakaan kaikesta siitä kivusta ja särystä, joita onnettomuudet aiheuttavat.

Terveyden kannalta liikunta on tärkeää kaikille, ei vähiten ikäihmisille. Jospa nastat kenkien pohjissa saisivat aikaan myös sen, että entistä harvempi jättäisi ulkoilemisen liukkauden takia kokonaan.