Muistithan pestä kädet?

Hyvän käsihygienian noudattaminen osoittaa, että välität muista. Itse et välttämättä ole se, joka sairastuu vakavaan infektioon, mutta voit olla se, joka hyvällä käsihygienialla estää sen tarttumisen toisiin.

Kädet voi pestä saippualla ja riittävällä määrällä vettä, minkä jälkeen ne kuivataan huolellisesti. Usein mikrobien torjuntaan riittää kuitenkin käsihuuhteen käyttö, joka on pesua nopeampaa.

Käsihuuhteen käytössä on tärkeää oikea tekniikka, jotta desinfektio toteutuu. Käsihuuhdetta pitäisi ottaa vähintään kaksi annosta. Huuhde hierotaan käsiin, sormenpäitä ja peukaloita unohtamatta ja käsiä tulisi hieroa niin kauan, että ne ovat täysin kuivat.

Koronaviruspandemia on osoittanut, miten infektioiden leviäminen voi johtaa suuriin taloudellisiin menetyksiin ja inhimillisiin murheisiin.

Pandemia on parantanut hygieniasuositusten noudattamista ja käsihuuhdekulutus on kasvanut noin neljänneksen sairaalan vuodeosastoilla. Haasteena onkin nyt saada savutettu hyvä taso pysymään ja vielä entisestään paranemaan, kertovat asiantuntijat.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri osallistuu parhaillaan hankkeeseen, jossa kartoitetaan toimivia keinoja käsihygieniasuositusten noudattamisen tehostamiseksi terveydenhuollossa. Hankkeessa etsitään muun muassa keinoja hyödyntää uutta teknologiaa, kuten tekoälyä ja data-analytiikkaa infektioiden torjunnassa.

Hyvä käsihygienia on meidän kaikkien vastuulla. Se on yksi tehokkaimmista keinoista torjua mikrobitartuntoja, vierailet sitten sairaalassa, ravintolassa tai ruokakaupassa.