Mistä tunnet sä ystävän?

Mistä tunnet sä ystävän? Onko oikea sulle hän? lauletaan Ystävän laulussa. Ensi sunnuntaina on ystävänpäivä. Koronan takia olemme joutuneet rajoittamaan yhteydenpitoa ystäviemme ja läheistemme kanssa jo lähes vuoden.

Tässä ajassa yhä useampi kokee itsensä yksinäiseksi. Yksinäisyys koskettaa etenkin kotona asuvia vanhuksia, joilla ei ole enää puolisoa tai ikätovereita rupattelemassa, eivätkä ystävätkään piipahda tervehtimässä. Hoitolaitoksissa sukulaisten vierailuja on rajoitettu ja osassa laitoksia niitä ei sallita lainkaan. Ikävä on kova, molemmin puolin.

Myös nuoria tämä aika on koetellut. He opiskelevat paljon etänä ja monet harrastuksetkin ovat tauolla. Ylioppilasjuhlat on jouduttu perumaan, samoin penkinpainajaiset ja abiristeilyt. Vanhojen tanssitkin jouduttiin monissa kouluissa siirtämään. Tämä kaikki lisää nuorten ahdistusta ja epävarmuutta tulevasta.

Moni tuntee yksinäisyyttä myös etätyössä, kun kontaktit työkavereihin rajoittuvat loputtomalta tuntuviin Teams-palavereihin, rutiinit puuttuvat, ja väsymys ja apatia valtaavat mielen.

Näinä aikoina todellisen ystävyyden merkitys korostuu. Ystävälliset ja rohkaisevat sanat luovat toivoa tulevaan.

Kyllä me tästä selviämme, kunhan jokainen pitää mielessään, että jossain on joku, joka ikävöi ja ilahtuisi yhteydenotosta. Konsteja yhteyksien pitämiseenhän meillä on käytettävissä, vaikkemme voisikaan tavata. Puhelulla tai videopuhelulla saa iloa ja hyvää mieltä aikaan sekä itselle että toiselle.

Ystävän laulun sanoin: Ajat ankeimmat selvittää, kuka viereesi jää. Hyvää ystävänpäivää!