Minulla on unelma

Otsikon sanat lausui yksi mustien amerikkalaisten kansalaisoikeusliikkeen johtohahmo Martin Luther King. Kingin murhasta tuli eilen keskiviikkona kuluneeksi 50 vuotta.

King piti kuuluisan ”I have a dream”-puheensa Lincolnin muistomerkillä Washingtonissa järjestetyn mielenosoitusmarssin yhteydessä elokuussa 1963. Puheessaan King kertoi Yhdysvaltojen itsenäisyysjulistukseen ja perustuslakiin vetoten unelmastaan, että Yhdysvaltojen mustan ja valkoisen väestön välillä vallitsisi rauha ja tasa-arvo. Hän toivoi myös lastensa voivan elää maassa, jossa heitä ei arvioida ihonvärin vaan heidän luonteensa perusteella.

Martin Luther King oli hyvä puhuja, jolta on jäänyt elämään monta ajatuksia herättävää sitaattia. Hän esimerkiksi totesi, että meistä pahimmassakin on jotain hyvää, mutta toisaalta hyvissäkin on jotain pahaa. Tämän tajuamisen hän uskoi johtavan siihen, ettemme olisi niin alttiita tuomitsemaan vihollisiamme.

Kingin ajatukset tasa-arvosta, hyvien vaikenemisesta ja väkivallan vastustamisesta ovat ajankohtaisia tänäänkin.

Mitä King mahtaisi ajatella maailmasta, jossa vihasta on tullut arkipäivää. Maailmasta, jossa osa ihmisistä vetoaa muun muassa sananvapauteen levittäessään vihapuhetta ja masinoidessaan loanheitto-kampanjoita toisin ajattelevia ihmisiä kohtaan.

Näiden vihaa lietsovien ihmisten joukko on onneksi melko pieni, mutta he ovat valitettavan kovaäänisiä. Tuo kovaäänisyys antaa väärän mielikuvan siitä, mikä on yleinen mielipide. Ja toisaalta vihaa voi saada monet toisinajattelevat myös vaikenemaan. Muista kuitenkin Martin Luther Kingin sanat, joiden mukaan varsinainen tragedia ei ole pahojen ihmisten julmuus vaan se, että hyvät ihmiset vaikenevat siitä.