Mieti, mitä luet ja mihin uskot

Eduskunnan puhemies Paula Risikko otti voimakkaasti kantaa populismia, vihapuhetta ja valheita vastaan puhuessaan viime viikolla Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen pysyvälle komitealle. Puhemies muistutti siitä, että populismi, vihapuhe ja valheet johtavat vaaralliseen kahtiajakoon, joka uhkaa pahimmillaan demokratiamme ydintä.

Sosiaalisessa mediassa on paljon hyvää, mutta se on luonut kanavan, jonka kautta vahingoittavaa viestiä on aiempia vuosikymmeniä helpompaa levittää. Jos toisen maailmansodan aikana vihollisen taistelutahtoa koetettiin horjuttaa lentolehtisillä, tänä päivänä samaa tehdään esimerkiksi Twitterissä ja Facebookissa bottiarmeijan avulla. Se masinoi hetkessä tuhansia viestejä. Somessa on myös helppo testata, millainen viesti on tehokkain.

Kuka tahansa meistä voi tietämättään tai epähuomiossa levittää valeuutisia – toiset todennäköisemmin kuin toiset.

Yhdysvaltoihin painottuneissa tutkimuksissa on todettu, että esimerkiksi Twitterissä valeuutisia näkee melko pieni joukko käyttäjistä, mutta osa heistä näkeekin niitä todella paljon. Myös poliittisella suuntauksella on yhteys siihen, kuinka todennäköisesti törmää valeuutisiin.

Ehkä kaikkein huolestuttavin ilmiö, on se, että osa ihmisistä uskoo virheellisen, omaa maailmankuvaansa tai ajatuksiaan tukevan tiedon eikä ota edes vastaan korjaavaa tietoa. Ihminen voi siis saada oikeaa tietoa, mutta käyttää silti aiempaa virheellistä käsitystään päätöksenteossa.

Sosiaalisessa mediassa muodostuu helposti myös somekuplia, joissa ympärillämme on vain samalla tavalla ajattelevia ihmisiä. Siksi monipuolinen mediankäyttö ja itsenäinen ajattelu ovatkin demokratisen yhteiskunnan kulmakiviä myös jatkossa.