Maistuuko maito?

Alavuden tekninen lautakunta äänesti viime viikolla, että kaikilla Alavuden kouluilla tulee jatkossa tarjota kevytmaitoa rasvattoman maitovaihtoehdon lisäksi. Päätös on vastoin valtakunnallisia ohjeistuksia sekä kouluterveyslääkärin ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin suosituksia.

Lautakunnassa maito on puhuttanut jo keväällä. Lautakunnan jäsenet ovat huolissaan siitä, etteivät lapset ja nuoret juo ruuan kanssa maitoa. He uskovat, että maidonkulutus lisääntyisi, jos kouluruokailussa olisi tarjolla myös kevytmaitoa. Kevään keskusteluissa oli esillä Alavuden koulukeskuksessa toteutettava kokeilu, mutta elokuun lopussa lautakunta päätti, että oppilaiden tasapuolisuuden nimissä kevytmaitoa tulee tarjota kaikilla kouluilla.

Mutta ratkaiseeko kevytmaito sen ongelman, ettei maito maistu nuorille? Tuskinpa.

Lautakunnan kokouksessa nuorisovaltuuston edustaja oli esittänyt oman näkemyksensä, ettei kevytmaidon tarjoaminen juurikaan muuta nuorten juomatottumuksia. Varsinkaan teini-ikäisille maito ei ole trendikäs ruokajuoma sen enempää koulussa kuin kotonakaan. Toisille se maistuu, mutta monet eivät maitoa lasiinsa kaada – riippumatta siitä, onko se ”punaista”, ”sinistä” vai rasvatonta.

Lautakunnan päätös tuo ruokapalveluiden palvelupäällikölle pohdittavaa. Jos kevytmaitoa täytyy tarjota myös erikoisruokavalioita nauttiville, voi erilaisten purkkien lukumäärä koulujen ruokailussa nousta jopa kahteentoista. Se lisää todennäköisesti myös ruokahävikkiä.

Maitoa kouluruokailuun halajavat joutuvat odottelemaan uutta purkkia vielä jonkin aikaa. Päätös laitetaan täytäntöön vasta siinä vaiheessa, kun lautakunnan päätöksen valitusaika on ohi.