Maastopalot ovat täällä taas

Tällä viikolla silmiini ovat osuneet ensimmäiset maastopaloista kertovat pikku-uutiset. Keskiviikkona päivitettiin myös ruohikkopalovaroitus neljään maakuntaan. Tuoreimman kartan mukaan perjantaina varoitusalue laajenee muutamaan uuteen maakuntaan ja lauantaina se saavuttaa myös Etelä-Pohjanmaan. Näyttäisikin pahasti siltä, että pääsiäisvalkiat jäävät tänä vuonna polttamatta.

Keväällä kuivat pellot, ruohikot ja kaislikot ovat herkkiä maastopaloille, ja kaikenlainen tulen valvominen onkin tarpeen.

Tänä vuonna pääsiäisen pyhille on luvattu mainiota ulkoilusäätä. Kun pääsiäisen ajankohtakin on myöhään, moni ajoittanee esimerkiksi kesämökin kevätsiivouksen tuleville päiville. Innokkaimmat saattavat rapsutella jo kotipihankin nurmikkoa, vaikka niihin hommiin ei vielä kiire olekaan.

Suomen Palopäällystöliitto vinkkaa, että parhaat maastopalon ennaltaehkäisyn keinot ovat maltti, täysi sammutusvesiämpäri tulen lähettyvillä, oikeanlaisen nuotiopaikan valinta ja tulen valvominen kaikissa tilanteissa. Ympäristöstä ja luonnosta huolehtimalla pystyy sammutustöiden asiantuntijoiden mukaan huolehtimaan samalla myös ihmisten turvallisuudesta.

Erityisen tärkeää on seurata oman alueen ruohikko- ja metsäpalovaroituksia. Varoituksen voimassa ollessa ei avotulta saa sytyttää. Myös pelastuslaitokset antavat alueelleen ohjeita kuivien oksien ja risujen polttoon. Ne on hyvä varmistaa ennen tulitikun raapaisua.

Myös polton jälkeen tarvitaan huolellisuutta. Hiilloksen sammuminen on syytä varmistaa vedellä, sillä nuotion pohja voi jäädä kytemään jopa useiksi päiviksi.

Aurinkoista ja ennen kaikkea turvallista pääsiäistä kaikille!