Lukeminen kannattaa

Tiesitkö, että lukeminen vahvistaa sosiaalisia suhteita, vähentää stressiä, edistää terveyttä, viihdyttää, parantaa keskittymiskykyä ja kehittää lukutaitoa.

Hyvä lukutaito puolestaan auttaa arjen hallinnassa, antaa eväitä koulumenestykseen, lisää valmiuksia työelämään sekä edistää yhteiskunnallista tasa-arvoa.

Tiedot perustuvat Lukukeskuksen 10 faktaa lukemisesta -selvitykseen, joka tarjoaa tilannekuvan suomalaisten lukutaidosta ja lukemisesta.

Eilen vietettiin myös YK:n kansainvälistä lukutaidon päivää ja lukutuntia, jonka aikana esimerkiksi Ilkka-Yhtymän kaikkien lehtien verkkosisältö ja digilehdet olivat tunnin ajan maksutta luettavissa.

Tänä vuonna lukutaitopäivää juhlistettiin Lukemalla rakennat maailmoja ja maailmankatsomuksia -kampanjalla, joka kannustaa seuraamaan uutisia ja perehtymään ajankohtaisiin puheenaiheisiin – joko lukemalla tai kuuntelemalla.

Sanomalehdet tarjoavat tähän hyvän mahdollisuuden. Sanomalehdillä onkin vankka ykkösasema ihmisten mielissä luotettavimpana mediana. Peräti kolme neljästä suomalaisesta ja lähes yhdeksän kymmenestä nuoresta aikuisesta pitää painettuja tai digitaalisia sanomalehtiä luotettavina.

IRO Researchin elokuussa tekemän Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät uutis- ja ajankohtaismedian tärkeimpinä ominaisuuksina luotettavuutta ja asiantuntevuutta.

Tuuloksista käy myös ilmi, että koronasta ja rokotteista uutisoivat luotettavimmin televisio, sanomalehdet ja viranomaiset.

Lisäksi sanomalehdillä on suomalaisten mielestä vahva yhteiskunnallinen ja paikallinen merkitys.