Lisää säätelyä tupakointiin

Miltä kuulostaisi, jos tupakan ja muiden nikotiinituotteiden ostoikärajaa nostettaisiin parilla vuodella 20 ikävuoteen? Kantar TNS Oy:n toteuttaman ja kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry:n tilaaman tutkimuksen mukaan puolet suomalaisista pitää ajatusta hyvänä.

Suomen ASH ry:ssä ikärajan nostamista pidetään hyvänä asiana, sillä vain harva aloittaa tupakoinnin yli 20-vuotiaana. Kouluterveyskyselyn mukaan nuorten tupakointi on vähentynyt jo monen vuoden ajan, mutta toisaalta nuuskaavien nuorten määrä kasvaa. Nuoren miehen ylähuulessa pullottava mälli tai nuuskapussi on jo surullisen tavallinen näky.

Suhtautuminen tupakointiin on muutunut vuosi vuodelta kielteisemmäksi ja sitä koskevaa lainsäädäntöä on kiristetty. Moni on sitä mieltä, että sitä voisi kiristää entisestään.

Silloin tällöin olen kuullut ja lukenut tupakoitsijoiden kommentteja siitä, että tiukentuvat säädökset ovat saaneet jopa merkkejä ajojahdista sauhuttelijoita vastaan. Tupakansavu on tupakoimattomalle kuitenkin riesa, jonka haittoja ei voi lieventää kuin puuttumalla siihen, missä ja miten voi tupakoida. Sähkötupakat ovat tuoneet ulkopuolisen näkökulmasta parannusta perinteiseen sauhutteluun, muttei niidenkään savu ole suuremmissa määrissä miellyttävää.

Viime aikoina on tuotu aiempaa enemmän esille myös sitä, että terveys- ja savuhaittojen lisäksi tupakointi on huonoksi myös luonnolle. Tupakantumppi on ehkä maailman tavallisin roska, joka säilyy luonnossa paljon pidempään kuin useimmat meistä uskoisivat. Nuuskaamisen yleistymisen myötä myös käytettyjä nuuskapusseja näkee entistä enemmän pihoissa ja tienvarsilla – paikoissa, joihin ne eivät kuulu.