Liikunta yhä tärkeämpää

Lasten ja nuorten kestävyyskunto on heikentynyt, mutta muilla fyysisen toimintakyvyn osa-alueilla ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia, selviää 5. ja 8.-luokkalaisille syksyllä tehdyistä Move!-mittauksista, joiden tulokset julkistettiin keskiviikkona. Tuloksia kertyi valtakunnallisessa tiedonkeruussa yhteensä noin 105 000 oppilaalta.

Hieman huolestuttavaa on se, että osalla oppilaista on vaikeuksia selviytyä väsymättä jopa arjen perustoiminnoista. Myös liikkuvuudessa on havaittavissa selviä puutteita, esimerkiksi neljännes 8.-luokkalaisista pojista ei mittausten mukaan onnistu alaselän ojennuksessa täysistunnassa.

Nykyinen istuva elämäntapa ja yksipuolinen liikunta näkyvät kehon liikkuvuuden haasteissa niin meillä vanhemmilla kuin myös nuorilla. Tässä on meillä kaikilla peiliin katsomisen paikka.

UKK-instituutin johtajan, lääketieteen tohtori Tommi Vasankarin mukaan koronapandemia on huomattavasti vähentänyt lasten ja nuorten liikkumista. Tästä voi seurata merkittäviä haittoja väestön terveyteen, erityisesti riskiryhmien kohdalla.

Monissa kouluissa onkin jo ryhdytty taistoon liikkumattomuutta vastaan esimerkiksi monipuolisen välituntiliikunnan avulla.

On myös meidän vanhempien tehtävä kantaa kortemme kekoon. Sen teemme parhaiten näyttämällä esimerkkiä eli liikkumalla itse säännöllisesti ja houkuttelemalla lapsetkin toteuttamaan aktiivista elämäntapaa.

Mitä aiemmin liikunnan ilon siemenen lapseensa istuttaa, sitä varmemmin nuoresta kasvaa liikkumisesta nautintoa saava aikuinen.