Laulun juhlan vuoro on nyt

”Elän ja hengitän laululle. Ei siitä pääse irti”.

Näin tiivisti lehtihaastattelussa (Viiskunta 29.6.2017) suhteensa laulamiseen Silja Aalto, joka oli edellisen vuoden elokuussa voittanut järjestyksessä toisen Toivo Kuula -laulukilpailun.

”Voitto on selkeästi nostanut minun profiiliani laulajana”, Aalto jatkoi.

Tulevana viikonloppuna Kuula-kilpailu jälleen toteutuu Alavudella. Karsintoihin osallistui muutamaa vaille sata laulajaa, ja Alavudelle heitä saapuu 18.

Tänään torstaina laulun juhlaa jo tarjoavat alavutelaiset kuorot konsertillaan Alavuden yläkoulun salissa.

Kulttuuri ei ole mikään erillinen saari, tietenkään. Tuo ylimalkainen sanonta tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että Kuula-kilpailua jouduttiin siirtämään vuodella tähän kesään, kun maailma keskittyi koronapandemian kukistamiseen.

Ei tilanne nytkään ole helppo, sillä Etelä-Pohjanmaa on koronan kiihtymisvaiheessa ja Pirkanmaa, lähimaakunta muutaman kymmenen kilometrin päässä, elää jo koronan leviämisvaiheessa.

Koronaturvallisuus huomioon ottaen Alavuden kirkkoon pääsee rajallinen määrä kilpailun seuraajia.

Myynnissä on lisäksi lippuja, joita hyödyntäen voi kotisohvalla tai mikä ettei vaikka mökkilaiturilla seurata verkkolähetyksistä laulukilpailun kulkua.

Klassinen laulutaide ei kenties ole jokaiselle olennainen osa arkipäivää, mutta nyt on hyvä tilaisuus murtaa omia ennakkoluuloja. Tapahtuman ja taiteenlajin arvostuksesta todistaa se, että sunnuntaina paikalle saapuu tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen.