Lähiruoan arvostus kasvaa – Mutta millä hinnalla?

Koronapandemia on opettanut suomalaista arvostamaan kotimaassa tuotettua lähiruokaa. Tästä ovat viljelijät olleet iloisia, mutta oikea arvostushan mitataan kuitenkin euroissa. Jos tuoretta ja puhdasta ruokaa arvostetaan, siitä pitäisi olla valmis maksamaan.

Sisäsivuilla esiintyvä hakojärveläinen maanviljelijä muistuttaa, että europohjaiseen arvostamiseen on matkaa. Lihan hinta on laskenut ja vuoden vaihteessa tulevat sopimuskiintiöt saattavat laskea joidenkin kohdalla maidosta saatavaa litrahintaa. Monelle tuottajalle on ollut kuulemma yllätys, että jos kiintiöt ylittyvät, maidon hinta laskee.

Maidon ja maitotuotteiden suurkuluttajana hämmästyttää yhä, kuinka vähän tuottaja saa maitolitrasta: vain 35 senttiä. On käsittämätöntä, että kaupalle jää siitä enemmän kuin itse tuotteen tekijälle. Kaupan tehtäväksi jää maidon tuotannossa usein kärrätä kaupan takaovelle tuotu lasti kylmähuoneeseen.

Ihmiset ostavat reilun kaupuan tuotteita, joita ei ole tuotettu riistopalkoin. Ihme ja kumma maanviljelijöiden takia ei kukaan marssi paitsi he itse, muistelkaapa vaikka traktorimarsseja Arkadianmäelle.

Vielä kuulee kateellisten panettelua maanviljelijöille maksetuista tukieuroista. Esimerkkiviljelijämme tunnustaa, että jos ei saisi niitä, hän tekisi nollatuloksen. Miltähän se tuntuisi, kun kävisi töissä joka päivä, olisi ylitöissä ja joskus öisinkin. Kun helle polttaisi ihon karrelle, sateet riepoisivat ja sitten sanottaisiin, että nyt et saakaan palkkaa, kun yhtiön tulos on nolla tai miinuksella.

Tuollaista tilannettahan on vaikea kuvitella, vai mitä? Viljelijöille se on ihan peruskauraa.

Minna Hiironen