Lääkepula on iso ongelma

Yle uutisoi keskiviikkona, että lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat kasvaneet hälyttävästi. Kun vielä vuonna 2010 lääkealan valvoja Fimea sai lääkeyhtiöiltä 67 saatavuushäiriöilmoitusta, viime vuonna näitä ilmoituksia kirjattiin jo yli 1 200. Tämä tarkoittaa, että lääkkeiden toimitusongelmat ovat 18-kertaistuneet vuosikymmenen alusta eikä tilanteeseen ole luvassa helpotusta ainakaan lähiaikoina.

Uutisen mukaan toimitushäiriöitä on ollut erityisesti verenpaine- ja mielialalääkkeissä sekä e-pillereissä ja antibiooteissa. Lisäksi monet tutut allergia-, kipu- ja kuumelääkkeet sekä hiivatulehduslääkkeet ovat loppuneet apteekeista.

Suomen Apteekkariliiton mukaan 98 prosenttia lääkemääräyksistä pystytään kuitenkin toimittamaan asiakkaalle heti, ja lopuillekin löytyy yleensä korvaava tuote.

Aina korvaavaa lääkettä ei ole tai se ei sovi potilaalle. Omia reseptejään kannattaakin vilkaista erityisesti ennen loma-aikoja. Jos huomaa, että lääkemääräys on vanhentumassa, pitää ottaa ajoissa yhteys lääkäriin.

Lääketeollisuus on kansainvälistä bisnestä, jossa on pitkät tuotantoketjut ja paljon alihankkijoita. Tiettyä lääkettä voi valmistaa vain muutama tehdas, joten tuotanto-ongelmat heijastuvat nopeasti koko maailmaan. Suomi on pieni markkina-alue, joten suuremmat maat ajavat ohi jakelussa, jos lääkkeestä on pulaa. Kotimaisilla lääkeyhtiöillä ja apteekeilla on myös kustannussyistä pienet varastot.

Lisäksi lääkepulaa voivat aiheuttaa kysyntäpiikit esimerkiksi keväisin allergialääkkeiden kohdalla. Niiden kanssa kannattaakin olla vähän etukenossa, jottei jää ilman lääkettä silloin, kun sitä jo tarvitsee.