Kyllä some-kyttäykselle

Viime aikoina on tehnyt pahaa lukea ylilyönneistä, joihin maamme johtavat poliitikot ovat sortuneet. Puistatuksia aiheuttavista tempauksista viimeisin on Perussuomalaisten presidenttiehdokkaana olleen Laura Huhtasaaren Twitterissä julkaisema kuva koululaisten ryhmätyöstä.

Huhtasaari on saanut julkaisemastaan kuvasta ja siihen liittyvästä kommentoinnista kovaa ryöpytystä, mutta niin on saanut myös koulu, jonka oppilaat olivat kyseisen julisteen tehneet.

Tämäkin kohu nostaa esille someajan huolestuttavan piirteen: kuka tahansa voi joutua milloin tahansa kiivaan someryöpytyksen keskelle.

Sosiaalinen media on täynnä kommentteja, joita harva ihminen tulisi käyttäneeksi kasvokkain käytävissä keskusteluissa. Herjaaminen, haukkuminen, uhkailu ja valheellisen tiedon levittäminen on valitettavasti arkipäivää. Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreeseen kyselyyn vastanneista joka toinen suomalainen pitää nettikiusaamista erittäin yleisenä ilmiönä, ja 35 prosenttia melko yleisenä.

Viime viikolla Perussuomalaisten turkulainen kansanedustaja Ville Tavio esitti valtion budjettivalmistelun yhteydessä, että poliiseilta leikattaisiin miljoona euroa. Tavion esittämä leikkaus olisi tarkoitus tehdä vihapuheen torjumisesta ja sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta poliisitoiminnasta.

Tavio näkee, että poliisin toiminta sosiaalisessa mediassa on kyttäämistä. Joku toinen varmasti ajattelee, että poliisin nopeusvalvonta on kyttäämistä ja sitä pitäisi vähentää. Nopeusvalvonnalla on kuitenkin ollut ja on edelleen vaikutusta meidän ihmisten käyttäytymiseen. Siksi poliisin ”some-kyttäystäkään” ei pidä karsia ennen kuin me ihmiset osaamme käyttäytyä.