Kuhinat kutsuu tänäkin kesänä

Tosi tympiää, jos Kuhinoita ei olisi ollut.

Noin totesi eräs kuortanelainen markkinavieras vuosi sitten (Viiskunta 30.7.).

Viikonvaihteessa Kuortaneella on jälleen kesämarkkinat. Viime kesänä, koronapandemian syytä kaikki, Kuhinoiden järjestelyaika jäi lyhyeksi, ja tuolloin markkinamyyjiä ehdittiin saada paikalle jonkin verran yli 20.

Tämän kesän Kuhinoilta voikin lukea ajan merkkejä: kuinka innokkaasti ostava yleisö on liikkeellä, kuinka aktiivisesti markkinamyyjät ovat kutsuun vastanneet, onko Kuhinat jälleen tapahtuma, jossa muualle muuttaneet kuortanelaiset kohtaavat.

Ohjelmaakin on ollut ja on valita. Museokuhinat oli jo tiistaina, tänään torstaina on Kuurtanesjärven kesäpyörääly -tapahtuma, ja Kuhinaesitelmän vuoro on lauantaina iltapäivällä kunnantalon valtuustosalissa. Lapsuus oli ihana 50-luvun Kuortaneella, on toimittaja Paula Hämäläisen esitelmän teemana.

Aihe houkuttelee pohtimaan, mitä tämän päivän lapset ja nuoret kertovat vuosikymmenien päästä, kenties vastaavassa puheenvuorossaan.

Kuinka paljon heidän muistikuvissaan viipyy korona? Vai olisiko päällimmäisinä muistoissa se, että hankalinakin aikoina pystyttiin tarjoamaan opetusta ja koulutusta, harrastamaan pääsi sen mukaan mitä rajoitukset antoivat myöten, ja kasvaa sai osana maaseutupitäjän perin turvallista yhteisöä?

Terva-Kuhinoiden vuoro on Kuortaneella taas vuoden kuluttua. Tämäkin perinne osaltaan todistaa, että eletty ja pärjätty on ennenkin.