Kotona kotimaista

Koronaviruspandemia on nostanut esiin keskustelun ruoan riittävyydestä ja maan omavaraisuudesta. Nyt erityisesti on aika suosia kotimaista ja huolehtia suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuudesta.

Suosimalla kotimaisia tuotteita voimme vaikuttaa paitsi suomalaisen ruoantuotannon tulevaisuuteen, myös yhteiskunnan hyvinvointiin ja kykyyn selvitä tästä kriisistä, muistuttavat Maa- ja kotitalousnaiset tiedotteessaan.

Poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa erityisen rankasti pienyrittäjiin. Monia heidän ja lähiruokaan erikoistuneiden kauppojen tuotteita saa nykyisin esimerkiksi verkkokaupoista.

Kuluttajat tarvitsevat tietoa siitä, mistä ja miten pienyrittäjien tuotteita saa. Tärkeää on myös tietää, toimiiko yrityksillä kotiinkuljetuspalvelu.

Maaseutukaupungeissa suosittuja ovat esimerkiksi REKO-jakelut eli Reilun kuluttamisen -renkaat, jotka toimivat lähiruoan myynti- ja jakelualustana. Ne toimivat Facebook-ryhmissä, joissa tilaukset ja toimitukset sovitaan suoraan.

Hyvää Suomesta -merkki puolestaan on käytössä noin 330 eri elintarvikevalmistajalla ja se kattaa koko suomalaisen ruokatuotannon kirjon pienistä isoihin yrityksiin ja kaikki tuoteryhmät.

Huomenna perjantaina vietetään myös vapaaehtoisvoimin vedetyn hankkeen järjestämää Kotona kotimaista -päivää. Päivään voi osallistua ostamalla jotain kotimaista tuotetta tai palvelua ja jakamalla tämä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #kotonakotimaista. Miksipä emme kaikki kokkaisi kotona jotain oikein hyvää kotimaisista raaka-aineista. Nyt on ainakin aikaa.