Kotivara auttaa hädän hetkellä

Varautuminen ja turvallisuus ovat yksi Kuudestaan ry:n Kylille II -hankkeen teemoista. Viime lauantaina hankkeen tiimoilta oli tarkoitus järjestää Alavuden paloasemalla koulutuspäivä, jonka aiheena oli turvallisuus kylillä. Koulutus jouduttiin kuitenkin perumaan, sillä siihen ei tullut riittävästi osallistujia.

Lukuisat viranomaiset pohtivat keinoja varautua erilaisiin yhteiskunnan häiriö- ja poikkeustilanteisiin. Myös kunnat tekevät omia suunnitelmiaan, mutta kokonaisturvallisuuden näkökulmasta myös yksittäiset kansalaiset ovat ensiarvoisen tärkeitä. Voi olla, etteivät viranomaisilla riitä resurssit yksittäisten kuntalaisten auttamiseen, vaan jokaisen on selvittävä jonkin aikaa itse.

Henkilökohtaisessa varautumisessa on usein kyse pienistä asioista, jotka jokaisen on helppo hoitaa kuntoon.

Kun erilaisia ongelmia ja häiriöitä miettii etukäteen, on tositilanteessa helpompi tarttua toimeen, ja asiat yleensä sujuvat myös jouhevammin. Vaikkapa ruokasäilykkeiden, puhtaiden sankojen ja vesikanistereiden tai patteriradion hankkiminen eivät ole normaalioloissa vaikea juttu, mutta yllättävässä häiriötilanteessa niistä on iso apu.

Oman varautumisen lisäksi kannattaa miettiä hetki myös sitä, ketkä omassa lähipiirissä saattavat tarvita apua. Naapuruston tai oman suvun ikäihmiset tai kroonisesti sairaat ovat varmasti kiitollisia, jos heistä muistaa kantaa huolta, vaikkei kriisitilannetta olisikaan.

Jos henkilökohtainen varautuminen kiinnostaa, niin turvallisuuskouluttaja Aana Vainio pitää tulevana sunnuntaina 24. päivä aiheesta noin tunnin koulutuksen Sapsalammin kylätalolla ennen kyläyhdistyksen vuosikokousta. Eiköhän sinne saa mennä kuuntelemaan, vaikkei kyläyhdistykseen kuuluisikaan.