Koronan uhka ei ole vielä ohi

Koulujen syyslukukausi päästiin aloittamaan koko maassa lähiopetuksena, mutta tummia pilviä taivaalle heittää yhä paheneva koronatilanne. Suomessa raportoitiin keskiviikkona 844 uutta koronavirustartuntaa ja taudin ilmaantuvuus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan edelleen kasvussa.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin tiistaina kymmenen uutta koronatartuntaa. Yhdestä kolmeen potilasta on sairaalahoidossa. Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu yhteensä 121.

Onneksi kuitenkin kaikki uudet tartunnat on pystytty jäljittämään, eikä uusia tartuntaketjuja ole ilmaantunut.

Ilkka-Pohjalaisen haastatteleman Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektioylilääkärin Elina Kärnän mukaan tartunnat ovat pääosin peräisin muualla Suomessa matkanneilta. Selvittämättä jääneet tapaukset ovat todennäköisesti paikallisia, kosketuksella saatuja tartuntoja. Viime viikolla vain seitsemän prosenttia tapauksista jäi selvittämättömäksi.

Tartuntoja saavat nyt pääasiassa nuoret aikuiset, sillä vanhemmat ikäluokat on jo lähes kokonaan rokotettu. Tartuntojen saaneita yhdistää myös se, että he ovat usein rokottamattomia tai kerran rokotettuja. Myös kahdesti rokotetuilla tapauksia on todettu. Niitä on kuitenkin ollut vain muutamia.

Tartuntoja tulee nyt ennätysvauhdilla. Asiantuntijat pelkäävät tilanteen vielä pahenevan syksyä kohden, kun opiskelijat saapuvat maakuntaan ympäri Suomea, ja etenkin pääkaupunkiseudulta.

Lisäksi nyt tavattu deltavariantti tarttuu aiempia viruksia ärhäkämmin. Vaara ei siis vielä ole ohitse, muistetaan se!