Koronan opetukset

Outo ja erilainen vuosi 2020 alkaa olla takana. Mitä se on meille opettanut? Paljonkin.

Ensinnäkin olemme oppineet arvostamaan itsestään selvinä pitämiämme asioita aivan uudella tavalla. Korona on opettanut meille, että tärkeintä elämässä ovat kuitenkin läheiset ihmiset ja heidän hyvinvointinsa. Tulemme vallan hyvin toimeen ilman ulkomaanmatkoja ja kaiken maailman krääsää.

Toiseksi olemme huomanneet, miten voimauttava ja tärkeä asia luonto meille on. Olemme oppineet arvostamaan lähellä olevia asioita. Luonnossa liikkuminen ja kotimaan matkailu ovat kasvattaneet suosiotaan huimasti tämän vuoden aikana.

Toivottavasti tästä tulee pysyvä käytäntö ja ihmiset jatkossa tarkastelevat hieman kriittisemmin omaa käyttäytymistään ja valintojaan.

Kolmanneksi olemme oppineet työskentelemään uudella tavalla. Jos vuosi sitten joku olisi kertonut minulle, että naputtelen tätäkin kirjoitusta kotitoimistostani käsin, olisin pitänyt ajatusta vähintäänkin outona. Nyt etätyö on arkipäivää, ja se on vapauttanut paljon aikaa ja voimavaroja.

Olemme kaikki huomanneet, että esimerkiksi monet palaverit ja kokoukset voi aivan hyvin pitää etänä, jolloin työskentely on monesti paljon tehokkaampaakin kuin livenä.

Toki aina välillä meillä kaikilla on ikävä vanhaan hyvään aikaan ja sen suomiin mahdollisuuksiin. Kun voi oikein kunnolla kuulla, koskettaa, haistaa ja maistaa kaikilla aisteilla... Toimittajan työn kannalta olen miettinyt esimerkiksi sitä, mahtaako kättelystä enää koskaan tulla normaali tapa tervehtiä haastateltavaa.