Korona nosti taas päätään

Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on jälleen heikentynyt. Viime viikon lopulla tilanne paheni myös Kuusiokunnissa niin, että Alavuden yläkoulussa jouduttiin siirtymään etäopetukseen. Altistuneita listattiin pitkälti toista sataa.

Samalla maskisuositus palasi muun muassa kouluihin ja sisätilojen tapahtumiin. Valtakunnallinen etätyösuositus sen sijaan on päättymässä huomenna 15. lokakuuta.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri suosittaa lähitöihin palaamiseen niin sanottua hybridimallia.

Hybridimalli on ollut käytössä meillä toimituksessakin jo pitkään ja se on toiminut hyvin.

Ensi viikon tiistaista lähtien myös asiakaspalvelu palaa fyysisesti Viiskunnan konttorille kahtena päivänä viikossa.

Eduskunnassa on viime päivinä käyty kovaa vääntöä EU:n digitaalisesta koronatodistuksesta eli koronapassista. Lopullinen päätös sen käyttöönotosta tehdään perjantaina. Jos se hyväksytään, on koronapassi käytössä lauantaista lähtien. Koronapassin ikäraja on 16 vuotta.

Myös rokotuskattavuuden kanssa on kipuiltu. Kaikilta ei riitä sympatiaa rokotevastaisten mielipiteille ja onpa kuultu sellaisiakin heittoja, joiden mukaan rokottamattomien tulisi itse kustantaa hoitonsa.

Tämänhetkisen tiedon mukaan Suomessa on sairaalahoidossa 187 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunutta ihmistä. Heistä tehohoidossa on 36.

Koronataudin rankimmat muodot ovat yleistyneet etenkin rokottamattomilla. Syyskuussa lähes 80 prosenttia sairaalahoidossa olevista oli rokottamattomia.

Merkittävä osuus sairaalaan joutuvista potilaista on nyt nuoria tai keski-ikäisiä.