Koiran kohtalo puhuttaa

Lehden pääjutussa kerrotaan töysäläisestä ajokoirasta, joka sai vakavat vammat jänismetsällä joulun alla. Isännän mukaan kyse oli suden hyökkäyksestä. Siitä ei kuitenkaan ole vedenpitäviä todisteita, sillä virallista maastotarkastusta ei voitu viivästyneen vahinkoilmoituksen vuoksi enää tehdä. Joidenkin näitä asioita tuntevien mielestä koiran saamat vammat kuulostavat enempi ilveksen tekosilta.

Koiran omistaja kertoo hoitaneensa vammautunutta koiraa joulunpyhien yli kotonaan ja lopettaneensa sen vasta usean päivän jälkeen eläinlääkärin kehoituksesta. Julkisessa keskustelussa, esimerkiksi Viiskunnan jutun kommenteissa Facebook-sivulla, on noussut esiin huoli ja ihmetys siitä, miksi koiraa ei viety heti eläinlääkäriin. Omistaja vetoaa alueella päivystäneen tuotantoeläinlääkärin kiireisiin. Entä yksityiset eläinlääkäriasemat, olisiko niissä ollut apua saatavilla?

Miksi omistaja teki vahinkoilmoituksen vasta viikon kuluttua tapahtuneesta? Miksi hän tuli asian kanssa nyt julkisuuteen?

Jos ilmoitus ja maastotarkastus olisi tehty ajallaan, samalla olisivat varmasti nousseet esiin myös haavoittuneen koiran tarpeet. Maaseutupäällikkö lupaa lähteä tarkastuksen tekoon aina ilmoituksen saatuaan, jos se suinkin mahdollista on.

Kun aletaan puhua suden vaikka vain mahdollisesti aiheuttamasta vahingosta, se herättää aina voimakkaita reaktioita. Osa ihmisistä pelkää susien lisääntyvän liikaa ja tulevan porraspäihin. Toiset taas puolustavat suden oikeuksia elää, olla ja käyttäytyä lajille tyypillisellä tavalla.

Tässä tapauksessa on vielä paljon kysymyksiä vailla vastauksia.