Kissat pöydälle eduskunnassakin

Eduskuntakin saa nyt käsiteltäväkseen hallitsemattomien kissapopulaatioiden ongelmat, kun Kissakriisi hallintaan -kansalaisaloitteen käsittely alkaa eduskunnassa tänään torstaina eduskunnan täysistunnon lähetekeskustelussa.

Keväällä vireille pannun aloitteen tavoitteena on saada kissojen hallitsematon lisääntyminen kuuriin lainsäädännön avulla.

Aloitteen mukaan kissan omistajan tulisi leikkauttaa vapaana ulkoilevat kissat. Lisäksi aloitteessa vaaditaan, että kaikki kissat tunnistusmerkittäisiin ja rekisteröitäisiin.

Tämä on asia, jota olemme seuranneet säännöllisesti myös Viiskunnan uutisoinnissa.

Aloite keräsi tarvittavat 50 000 allekirjoitusta nopeasti, kahdessa kuukaudessa.

Ylen uutisen mukaan aloite on saanut laajaa tukea myös eläinlääkäreiltä, jotka pitävät vakavimpina kissoja koskevina eläinsuojeluongelmina juuri vapaasti lisääntyviä kissoja, kissapopulaatioita sekä hylättyjä kissoja.

SEY Suomen eläinsuojelun mukaan Suomessa hylätään arviolta ainakin 20 000 kissaa vuodessa, ja kissapopulaatioissa elää tuhansia kissoja, joista kukaan ei kanna vastuuta.

Suurin osa populaatioista saa alkunsa leikkaamattomista, vapaana ulkoilevista kotikissoista. Siksi omistajille tulisi säätää velvollisuus estää pitämiensä eläinten hallitsematon lisääntyminen.

Lisäksi aloitteessa esitetään, että kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti säädettäisiin pakolliseksi vähintään samalla aikataululla kuin koirien vastaava, vuoden 2023 alussa voimaan tuleva velvoite.

Eläinsuojelullisesti kissojen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti on vielä tärkeämpää kuin koirien, toteavat kansalaisaloitteen vastuuhenkilöt.

Pakko voikin olla ainoa tie ulos ikävästä ongelmasta.