Kevät näyttää merkkinsä

Ilmassa on kevään merkkejä.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siirrettiin kelloja kesää kohti, jolloin valoisaa aikaa kestää aina vain pidempään eikä makuuhuoneissa nukuta. Valoa lisää myös kuu. Uuden kesärytmin opettelu on melko vaikeaa lapsiperheille ja ehkä vanhuksille, jolle päivän rytmit tuntuvat olevan pilkuntarkkoja. Kellojen siirtelyä on Suomessa toteutettu vuodesta 1981. Vuonna 2019 EU teki jo hyvän päätöksen, että ruuvaaminen loppuu vuonna 2021. Hei mikäs vuosi nyt onkaan? Ja aina vaan kelloja siirretään. Jos joskus todella tästä koko EU:n alueella tapahtuvasta tavasta luovutaan, niin kyllä ratkaisu jonkinlaisen palkinnon vaatisi. On asiaa valmisteltu ja harkittu jo sen verran pitkään. Kyselty tutkimuksilla, mitä Suomen kansa haluaa. Enemmistö on halunnut luopua.

Keskiviikkona Ely-keskus aloitti nopeusrajoitusten palauttamisen kesäaikaan. Tosin kesävauhti on voimassa vasta, kun tien merkit on vaihdettu. Kevät tuo näkyviin myös teiden routavauriot. Siihen loi sateinen syksy ja pakkaset hyvät puitteet.

Pääsiäisen aika antaa mahdollisuuden ulkoilla ja haistella kevään tuloa. Monet vaihtavat talvirenkaita, vaikka Liikenneturvan mukaan ei sitä kannattaisi vielä tehdä, sillä takatalvi yllätti viime vuonnakin. Muun muassa toukokuussakin vielä satoi lunta niin että Ruuhikosken golfkenttä oli lumiharson alla.

Kylmät yöt ovat tehneet sen, ettei ns. terminen kevät ole vielä alkanut. Joutsenien juttelua voi kuitenkin näillä alueilla jo seurata ja variksien. Harakat voisivat olla hiljaa ja antaa tulijoille puheenvuoron.

Koronan takia noitia ei lankalauantaina kiertele, mutta Ähtärissä on perheille suunnattu turvallinen liikuntatapahtuma Namujahti. Pääsiäistä kaikille!