Keskity vain ajamiseen

Hirvieläinkolarien riski kasvaa selvästi toukokuusta lähtien. Liikenneturva muistuttaakin, että varoitusten huomiointi, riittävän alhainen ajonopeus ja keskittyminen ajamiseen ovat kuljettajan tärkeimpiä keinoja hirvieläinonnettomuuksien välttämiseksi.

Pahimman vaaran tielläliikkujille aiheuttavat hirviemojen karkottamat ylivuotiset vasat, jotka ovat tottumattomia liikkumaan yksin. Hirvien sijaan monilla alueilla yleisempänä riskinä ovat kuitenkin peurat ja kauriit, joiden kannat ovat vuosien mittaan kasvaneet.

Kuljettaja ei tietenkään voi itse vaikuttaa siihen, ryntääkö hirvieläin tielle matkan aikana. Mutta omalla toiminnalla voi huolehtia siitä, että vaaratilanteen sattuessa on valmius toimia turvallisesti. Riski törmätä hirvieläimeen on suuri etenkin niillä alueilla, joilla riista-aidat alkavat ja päättyvät.

Ajallisesti onnettomuudet sijoittuvat usein lähitunteihin ennen ja jälkeen auringonlaskun, eli pimeää ja hämärää on valtaosassa kolareista.

Hirvistä tai kauriseläimistä varoittavat liikennemerkit ovat syystä siellä, mihin niitä on asetettu. Nopeuden alentaminen varoitusmerkin vaikutusalueella ei pidennä matkan kokonaiskestoa juurikaan, mutta sillä voi olla ratkaiseva merkitys onnettomuuden välttämiseksi.

Peura- ja kaurisonnettomuudet eivät useinkaan johda henkilövahinkoihin autoilijoiden kohdalla, mutta moottoripyöräilijöille tai mopoilijoille törmäyksellä voi olla ikävät seuraukset. Varsinkin kaksipyöräisillä kulkevien onkin nyt syytä huomioida, että peuroja tai kauriita voi tulla yhtäkkiä eteen lähes missä tahansa.