Käytä äänioikeuttasi

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina. Äänestysaktiivisuudessa tehtiin uusi ennätys, sillä ennakkoon äänensä antoi yli 1,54 miljoonaa suomalaista eli reipas 36 prosenttia äänioikeutetuista.

Vaasan vaalipiirissä ei oltu yhtä aktiivisia kuin koko maassa keskimäärin, mutta meidän seutukunnallamme nämä vaalit ovat saaneet ihmiset jo liikkeelle. Kaikissa alueemme kunnissa jo yli 41 prosenttia äänioikeutetuista on antanut äänensä.

Alavudella äänesti ennakkoon 44,6, Ähtärissä 41,4 ja Kuortaneella peräti 45,8 prosenttia äänioikeutetuista.

Kun edellisissä eduskuntavaaleissa seutukuntamme äänestysprosentti oli vajaa 68 prosenttia, voi sanoa, että reippaasti yli puolet alueeltamme tarjolla olevista äänistä on jo annettu. Se kertonee siitä, että ihmisille on ollut varsin selvää, kuka heidän äänensä saa. Toki vielä varsinaisena vaalipäivänäkin sunnuntaina on jaossa iso määrä ääniä, jotka voivat heilauttaa tilannetta vielä moneen suuntaan.

Sunnuntai-ilta tulee olemaan jännittävä. Valtakunnallisesti neljän suurimman puolueen kannatus on varsin lähellä toisiaan, eivätkä vihreätkään ole kovin kaukana perässä.

Myös meidän seutukunnalla on monta hyvää ehdokasta, jotka tulevat varmasti keräämään mukavat potit ääniä. Jää kuitenkin nähtäväksi, riittääkö kenenkään äänimäärä läpimenoon. Sekin riski on todellinen, jos ja kun äänet jakaantuvat voimakkaasti puolueiden ja hyvien ehdokkaiden välillä. Toisaalta luvassa voi olla myös mukava yllätys ja läpimenijöitä on useampia.

Tässä vaiheessa tärkeintä on kuitenkin se, että saamme väen liikkeelle myös varsinaisena vaalipäivänä. Olkaamme siis aktiivisia, me ei-vielä-äänestäneet!