Karvaiset terapeutit

Valtakunnallista koiranpäivää vietetään tulevana perjantaina eli 24. huhtikuuta. Päivää on vietetty vuodesta 2007 lähtien. Tänä vuonna päivän teemana on koiran luonne ja käyttäytyminen.

Poikkeustilanteen takia koiraihmiset ovat joutuneet lopettamaan järjestäytyneen harrastamisen ja näyttelytoiminnan, mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin: poikkeusolot ovat lähentäneet monia koiria omistajiinsa.

Noin joka neljännessä suomalaistaloudessa on lemmikki, ja usein se on juuri koira.

Jos työelämän tai omat harrastamisen kiireet ovat aiemmin vieneet aikaa yhdessäololta koiran kanssa, niin nyt siihen on hyvin aikaa.

Monessa perheessä koirakaverit viettävätkin nyt elämänsä parasta aikaa: ne ovat päässeet nauttimaan säännöllisistä lenkeistä, aktivoinnista ja oman perheen (lauman) seurasta kotona sekä mökeillä.

Koronavirustilanne on pakottanut myös meidät koiranomistajat pysähtymään ja miettimään sitä, mikä elämässä on tärkeää, ja mihin me aikaamme käytämme.

Koirakaverin läsnäolo on tarjonut lohtua ja seuraa monelle poikkeusolojen keskellä kärvistelevälle. On ollut edes joku syy nostaa takapuoli ylös sohvalta ja suunnata ulos, satoi tai paistoi. Koirat ovat ilahduttaneet arkeamme ja nostaneet hymyn huulillemme.

Myös koiranpentujen kysyntä on kasvanut koronakriisin aikana. Pennun hankintaa kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan. Koiran omistaminen ei ole aina yhtä auvoa: se vaatii paljon työtä ja vastuunottoa sekä toisinaan myös pitkää pinnaa – ja voi tuoda tullessaan yllättävääkin rahanmenoa.