Kännykät kassiin uimarannalla

Helteet sen kuin jatkuvat, vaikka Jaakkokin heitti jo kylmän kiven järveen. Rannat ovat täynnä. Minkä ikäisen lapsen voi päästää yksin uimarannalle?

Aiheesta on keskusteltu kiivaasti netissä viime päivinä. Monen vanhemman mielestä uimataito riittää, eikä iällä ole niin väliä. Toisten mielestä lapsella pitäisi olla muitakin taitoja, esimerkiksi kykyä toimia yllättävissä tilanteissa.

Itse kuulun jälkimmäiseen porukkaan. En ole lapsia päästänyt yksin rannalle alle 10-vuotiaana ja pitkin hampain sen jälkeenkin. Laituriakaan meillä ei mökillä ollut ennen kuin molemmat tenavat osasivat uida.

Uimataidon määrittelykään ei ole aivan helppoa. Ylen haastatteleman uimaopetus- ja hengenpelastusliiton asiantuntijan mukaan uimataitoon vaaditaan kyky uida 200 metrin matka veden varaan jouduttua. Se on aika paljon.

Toinen lukunsa ovat ne vanhemmat, jotka rannalla keskittyvät ennemmin kännykän selailuun kuin lastensa valvomiseen.

Ja kyllä, onhan se rankkaa seistä tapittaa vesirajassa hellehattu päässä, kun lapset pulikoivat vedessä. Mutta mitä pienempi lapsi on kyseessä, sen tärkeämpää on vanhemman valppaus.

Uimavalvojat ovat toki hyvänä apuna hätätilanteessa, mutta lastenvahteja he eivät ole. Vastuu lapsista on aina vanhemmilla.

Ruotsalaisten pelastusviranomaisten somevideo on kerännyt runsaasti katsojia netissä. Videolla palomiehet liikkuvat uimarannalla muistuttamassa vanhempia siitä, että heidän tulisi tarkkailla mieluummin lapsiaan kuin kännyköitään.

Muistetaan mekin tämä: somettaa ehtii myöhemminkin!