Kannustamalla hyvään alkuun

Arki on alkanut, kun alueemme peruskoululaiset ja lukiolaiset ovat palanneet tänään koulutielle. Sedun ja Jamin opiskelijoiden lukuvuosi alkoi jo alkuviikosta.

Kuten viime viikon lehdessä kerroimme, koulujen alku tarkoittaa kaikissa alueemme kunnissa poikkeusjärjestelyjä ainakin osalle oppilaista. Ilman niitäkin lukukauden ensimmäiset päivät ovat aina jännittäviä sekä oppilaille että opettajillekin.

Opettajien ammattijärjestö, OAJ on tehnyt vanhemmille huoneentaulun, jossa muistutetaan erityisesti ekaluokkalaisten vanhempia koulun merkityksestä ja siitä, miten vanhempien kannattaa lastensa koulutiehen suhtautua. Tärkeintä on vanhempien lapselleen antama kannustus, kiinnostus lapsen oppimiseen ja koulunkäyntiin sekä oma-aloitteisuuteen kannustaminen.

Jos lapsi tarvitsee tukea oppiakseen, hänellä on siihen lakisääteinen oikeus. Tarjottu apu ja tuki kannattaa myös ottaa vastaan.

OAJ toivoo, että vanhemmat luottaisivat opettajan ammattitaitoon eivätkä kyseenalaistaisi sitä lapsensa kuullen. Toki koulun kanssa on hyvä keskustella, jos koulun kasvatusperiaatteet eivät tunnu itsestä oikealta, mutta ne keskustelut käydään aikuisten kesken. Vanhempien tulee kuitenkin muistaa, että koulussa asioita on pakko tehdä eri tavalla kuin kotona, sillä kaikki säännöt ja toimintatavat eivät toimi ison lapsiryhmän kanssa.

Lasta tulee muistuttaa, ettei ketään saa kiusata tai jättää leikkien ulkopuolelle. Myös vanhempien on hyvä tutustua toisiinsa, keskustella koulun arjesta ja sopia yhteisiä pelisääntöjä vapaa-aikaan.

Tärkeintä on muistaa, että koululla, opettajilla ja vanhemmilla on täsmälleen saman päämäärä: lapsen paras.