Kaksonenkin on yksilö

Suomen Monikkoperheet ry:n lanseeraamaa Kaksosten päivää vietetään jälleen ensi sunnuntaina 2. helmikuuta. Tänä vuonna monikkoperheiden asialla oleva järjestö täyttää 25 vuotta ja päivää juhlitaan teemalla Kohtaa kaksonen yksilönä. Tällä halutaan muistuttaa siitä, että kukin kaksosista tai kolmosista on ainutlaatuinen yksilö, vaikka muistuttaisikin ulkonäöltään muita sisaruksiaan.

Monikkolapsille itselleen yksilöllisyys ja sen huomioiminen on merkityksellistä oman kasvun ja identiteetin kehityksen vuoksi. Yksilöllisyyden tukeminen on asennoitumista siihen, että jokainen lapsi on oma yksilönsä. Kun yksilöllisyyttä tuetaan pienin askelin koko lapsuuden ajan, myös murrosiässä tapahtuva eriytyminen sujuu todennäköisesti pienemmällä rytinällä.

Kukaan ei halua tulla kohdatuksi stereotyyppisesti niputettuna tyyliin: ”sieltä ne kaksoset tulevat”. Monikkosisarukset eivät useinkaan halua edustaa tai esittää monikkoutta ihmisten ihmettelyn kohteena. Tätä ulkopuoliset eivät aina tule ajatelleeksi.

Monikkoperheyhdistysten toiminta tarjoaa tärkeää vertaistukea paitsi monikkolasten vanhemmille, myös kaksos- ja kolmoslapsille itselleen. Erityisesti lasten ollessa pieniä muiden monikkoperheiden kohtaaminen antaa arvokkaita kokemuksia perheille.

Kaksosten päivästä on vuosien varrella kehittynyt monikkolasten ja -aikuisten juhlapäivä, jota juhlitaan kotona ja kahviloissa, erilaisissa perhetapahtumissa, mutta myös some-kanavilla. Oikein hyvää juhlapäivää kaikille Viiskunnan alueen kaksosille!