Kaikkea ei voi koulu ratkaista

Tämänpäiväisessä Ilkassa ja Pohjalaisessa käsitellään tuoretta kouluterveyskyselyä. Sen mukaan maakunnan kouluista Alavudella on kiusaaminen saatu parhaiten hallintaan. Toisaalta Kuortaneen yläkoulu on kiusaamistuloksissa toisessa ääripäässä. Siellä oppilaat kokevat kiusaamista huomattavasti enemmän kuin Alavudella.

Koulukiusaaminen alkaa olla terminä jo vanhentunut, sillä matkapuhelimet ja sosiaalinen media ovat muuttaneet myös lasten ja nuorten keskinäistä kiusaamista. Toki nimittely, töniminen, tavaroiden piilottelu ja porukasta sulkeminen ovat edelleen ”käyttökelpoisia” kiusaamisen muotoja, mutta niiden rinnalle ovat tulleet muun muassa somessa jaettavat loukkaavat kuvat.

Kiusaamiseen puuttuminen ja sen kitkeminen vaatii oppilaiden, opettajien ja vanhempien yhteistyötä.

Alavudella uskotaan, että hyvien tulosten taustalla on pitkään tehty Kiva koulu -työ. Siinä on kehitetty mallit, joiden avulla kiusaamiseen kouluissa tartutaan.

Koulu ei kuitenkaan pysty torjumaan kaikkea lasten ja nuorten välistä kiusaamista. Koulumatkat ovat olleet aina vaikeita valvottavia, mutta sosiaalinen media vaikeuttaa valvontaa entisestään. Siellä leviäviä viestejä tai kuvia on paljon vaikeampi havaita kuin tönimistä tai nälvimistä.

Erityisesti sosiaalisessa mediassa, muun muassa Whatsapp-ryhmissä tapahtuvan kiusaamisen suitsimisessa koulu tarvitsee välttämättä vanhempien apua. Heidän pitää tietää, mitä omat lapset somessa tekevät ja puuttua tarvittaessa epäasialliseen käyttäytymiseen.

Jatkamme kouluterveyskyselyn kiusaamistulosten käsittelyä ensi viikon Viiskunnassa ja toivomme saavamme myös lukijoiden kommentteja ja näkemyksiä asiasta.