Ilotulitukset ammattilaisille

Ilkka-Pohjalainen uutisoi alkuviikosta, että huvilakauden päättäjäisistä muodostui ilotulitekaaos pohjalaismaakunnissa. Uutisen mukaan (I-P 31.8.2021) Pohjanmaan poliisi kirjasi viikonloput aikana huimat 82 ilotulitteisiin liittyvää tehtävää. Näistä 17 tapahtui Etelä-Pohjanmaalla.

Pelastuslaitokset olivat antaneet erillisluvan ilotulitteiden ampumiseen lauantaille kello 18–00 väliselle ajalle.

Aiempina vuosina ilotulitteita on ammuttu mökeillä ja huviloilla, nyt niiden kanssa tultiin yleisille alueille ja keskustoihin, poliisi kertoo.

Pohjalaiset ampuivat ilotulitteilla kohti toisia ihmisiä, autoja ja rakennuksia, mistä aiheutui tulipaloja ja muita vaaratilanteita.

Poliisin mukaan monessa ilmoituksessa oli kyse nuorisojoukon tekosista. Ilotulitteita ei lain mukaan saisi luovuttaa alaikäisten käyttöön. Ilmeisesti näin oli kuitenkin käynyt.

Lopputulema tästä kaikesta saattaa olla, että ilotulitteiden käyttö kielletään jatkossa venetsialaisten aikaan kokonaan.

Ylipäätään olisi syytä miettiä ilotulitteiden myyntiä yksityisille ihmisille, onko siinä mitään järkeä.

Joka vuosi tulee ilotulitteiden käytöstä ihmisille esimerkiksi vakavia silmävammoja, joita sitten korjataan jälkikäteen yhteiskunnan varoin.

Myös monet koirat ja muut eläimet häiriintyvät ilotulitteiden ampumisesta. Ja onko mitään mieltä siinäkään, että poliisin vähiä voimavaroja käytetään tällaiseen?

Kaikin puolin mukavampaa ja turvallisempaa olisi, jos jätettäisiin ilotulitteiden ampuminen ainoastaan ammattilaisten käsiin. Tästä on puhuttu jo vuosia, joko vihdoin olisi aika toimia?