Ilmoita havainnoistasi

Kuusiokuntien metsiin on viimeisen kolmen vuoden aikana muuttanut uusi tuttavuus. Villisika nähtiin alueella ensi kertaa vuonna 2015, ja tänä talvena Kuusiokunnissa niitä on kaadettu jo yhdeksän. Villisika on alueemme metsissä vielä harvinainen näky, mutta esimerkiksi Tampereen Teiskossa, noin sadan kilometrin päässä Alavuden rajalta, elää villisikojen tihentymä.

Vaikka villisika on useimmiten ihmiselle vaaraton otus, eläimen leviäminen Suomeen ei ole harmitonta. Tautiriskit ovat sianlihantuottajille merkittävät, ja sika on ikävä kaveri myös linnuille ja muille pienille metsäneläimille. Villisiat voivat myös tonkia perunat maasta ja syödä puimatonta viljaa.

Eikä sika täysin vaaraton ole ihmisellekään. Alavuden-Töysän riistanhoitoyhdistyksen miehet kertovat, että loukkaantuneena se on vaarallisempi kuin loukkaantunut karhu. Esimerkiksi jahtitilanteessa metsämiehet saavat olla tarkkana, ja myös metsästyskoirat saattavat joutua villisian hyökkäyksen kohteeksi. Jos isoon sikaan törmää autolla, ei autosta kannata poistua, jos ei halua karjua kimppuunsa.

On hyvä, että Alavuden seudun metsästäjät ovat yhdistäneet voimansa villisikajahdissa.

Kantaa pitää harventaa nyt, kun sikojen määrä on maltillinen. Jos sitä ei harvennettaisi, kanta saattaisi kasvaa holtittomasti.

Riistanhoitoyhdistyksen Jukka Mäki ja Markus Nieminen muistuttavat, että omista villisikahavainnoista olisi hyvä ilmoittaa joko alueen riistanhoitoyhdistykseen tai paikalliselle metsästysseuralle. Jos epäilee löytäneensä suurpetojen kuten karhujen, ilveksien ja susien jälkiä tai muita havaintoja, niistä tulee ilmoittaa riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilölle. Havainnot auttavat alueen riista- ja petoeläinten kantojen suuruuden arvioinnissa.