Hyvä, paha rokote

Meidän seutukunnalla lasten rokotuskattavuus on perinteisesti hyvä. Vanhemmat noudattavat rokoteohjelmien suosituksia ja varsinkin pikkulapset saavat rokotteilla hyvän suojan monia vaarallisia tauteja vastaan.

Kymmenen vuotta sitten sikainfluessarokotteen yhteydessä huomattu lasten ja nuorten narkolepsian yleistyminen säikäytti monet ja lisäsi rokotevastaisuutta. Esimerkiksi HPV- eli papilloomarokotteeseen suhtauduttiin monessa perheessä ristiriitaisin tuntein.

Suurin piirtein vuosi sitten ruotsinkielisellä Pohjanmaalla huomattiin, että myös rokottamattomuus voi olla selkeä riski. Luodon kunnassa kymmeniä ihmisiä altistui tuhkarokolle, kun rokottamaton lapsi sairastui perheen lomamatkan jälkeen. Perhe oli lomaillut Lähi-idässä alueella, jolla oli käynnissä tuhkarokkoepidemia.

Luodon tapauksen tultua julki virisi laajaa keskustelua siitä, pitäisikö joidenkin rokotteiden antaminen pikkulapsille olla pakollista.

Pakko ei ole paras keino tässäkään tapauksessa. Paljon järkevämpää on jakaa puolueetonta tietoa rokotteiden hyödyistä ja mahdollisista haitoista. Myös aiheeseen liittyviä valeuutisia pitää torjua ja pyrkiä tappamaan rokotteisiin liittyvät väärät uskomukset, joista osa on elänyt vuosikymmeniä.

Rokotukset eivät ole vain pikkulasten tai koululaisten hommaa. Myös meidän aikuisten kannattaa pitää huoli siitä, että esimerkiksi jäykkäkouristusrokotus on voimassa. Myös lomamatkoja suunnitellessa kannattaa kurkata THL:n sivuilta hyvissä ajoin, mitä rokotuksia kohdemaassa olisi hyvä olla voimassa. Sillä voi varmistaa itselleen turvallisen matkan ja kotiinpaluun.