Hyvä kello kauas kuuluu

Maanantaina Ähtärin kaupunginvaltuusto päättää suurista rahoista. Käsiteltävänä ovat pandatalon kiinteistöleasingrahoituksen ja Eläinpuiston lainan takaukset sekä Snowpanda Resort Ähtäri Zoon että Mesikämmenen pääoman vahvistaminen.

Niin pääoman vahvistaminen kuin lainojen takauksetkin ovat tärkeitä matkailualueen tulevaisuudelle. Viime vuoden tappiollisen tuloksen taustalla on muun muassa se, että pandoista on koitunut kuluja jo ennen kuin eläinpuisto on saanut niistä euroakaan tuloja. Myös pandatalon rahoituksesta tehty valitus on tuonut harmia, sillä sen seurauksena miljoonahanketta piti rahoittaa osin kassasta ja kalliimmalla lainarahalla.

Ähtärissä on tehnyt jo yli 40 vuotta sitten strateginen päätös, että matkailusta kehitetään paikkakunnan vetonaula.

Silloisen kunnanjohtajan Väinö Jaakolan visiosta alkunsa saaneet eläinpuisto ja hotelli ovat tehneet kaupunkia tutuksi monille sukupolville. Vuosikymmenten aikana on tehty myös vääriä ratkaisuja, joissa kuntalaiset ovat joutuneet maksumiehiksi. Niihin pohjalta voi hyvin sanoa, että olisi parempi, jos Ähtärin matkailubisnestä ei pyöritettäisi kaupungin tytäryhtiöinä vaan omistajina olisivat yksityiset toimijat. Sekään ei ratkaisisi perusongelmaa.

Ähtärin matkailu työllistää suoraa tai välillisesti monia ähtäriläisiä, kuten Tuurin kauppakylä alavutelaisia tai urheiluopistosäätiö Kuortaneella. Tällaisten isojen toimijoiden tukeminen on jokaisen kuntalaisen asia. Näiden toimijoiden vaikeudet heijastuvat myös niihin kuntalaisiin, joiden oma toimeentulo ei ole suoraa kytkettynä kyseiseen toimijaan. Kaikkien alueen ihmisten tulisikin omalla toiminnallaan edesauttaa sitä, että paikallisella vetonaulalla olisi mahdollisimman hyvät toimintaedellytykset. Sillä hyvä kello kauas kuuluu, paha paljon kauemmas.

>>>>>>> Stashed changes