Huoli nuorista on hyväksi

Saimme toimitukseen Ähtäristä juttuvinkin, jossa oltiin kovasti huolissaan ähtäriläisten nuorten päihteiden käytöstä. Vinkissä esitetyt väitteet alaikäisten alkoholin ja huumeiden käytöstä kuulostivat todella hurjilta, eikä niille löytynytkään nuorten kanssa toimivilta ammattilaisilta vahvistusta.

Se on kuitenkin totta, että nuorison keskuudessa on niitä, jotka käyttävät alkoholia, ja myös huumeita. Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella jää joka vuosi kiinni kymmeniä alaikäisiä epäiltynä huumausainerikoksista – heistä nuorimmat 12–13-vuotiaina. Alkoholista narahtaa paljon useampi, vaikka nuorten humalahakuinen juominen onkin nykyään harvinaisempaa kuin kymmenisen vuotta sitten.

Ammattilaisten neuvo on, että omasta nuoresta kannattaa olla aina vähän huolissaan.

Terve huoli on hyväksi. Silloin vanhemmat seuraavat sitä, millaisessa seurassa aikuistuva lapsi liikkuu ja mitä hän tekee vapaa-ajallaan. Silloin vanhempien on helpompi huomata myös mahdollinen päihteiden käyttö. On hyvä, jos oman nuoren kanssa voi keskustella avoimesti sekä nuoren omista että kavereiden tekemisistä.

Kannattaa muistaa, että nuoruuteen kuuluu myös rajojen kokeileminen. Parasta on, jos nuori luottaa vanhempiinsa ja uskaltaa silloinkin tukeutua vanhempien apuun.

Tänä keväänä maalis–huhtikuussa toteutetaan taas valtakunnallinen kouluterveyskysely peruskoulun 4. ja 5. luokkien oppilaille huoltajineen, peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaisille sekä lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijoille. Todennäköisesti ensi syksynä julkaistavat tulokset kertovat ajantasaisempaa tietoa, mihin suuntaan nuorten päihteiden käyttö ja niihin suhtautuminen on menossa.