Huolestuttava uutinen

Kaksi kuolemantapausta ja kolme myrkytystä viikon sisällä. Tämä uutinen on herättänyt huolta ja huomiota Pohjanmaalla viime päivinä.

Parhaillaan selvitetään, mikä kuolemantapaukset ja myrkytykset on aiheuttanut. Poliisi pitää todennäköisenä, että pohjalaismaakunnissa on tarjolla hengenvaarallisia huumausaineita ja lääkkeitä.

Uhrien ikää tai tarkempaa tapahtumapaikkaa ei ole kerrottu. Se tiedetään, että tapaukset ovat sattuneet Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla.

Uusien myrkytyskuolemien välttämiseksi kansalaisia haluttiin varoittaa, vaikka asian tutkinta on alussa. Samalla toivotaan vihjeitä kaikesta huumeisiin liittyvästä.

Poliisi kaipaa tietoa esimerkiksi siitä, liikkuuko katukaupassa uusia huumeita tai onko päihteiden väärinkäyttöön liikkeellä uusia ohjeita. Kaikki tieto on tervetullutta.

Terveydenhuollon ammattilaisten mukaan (Ilkka-Pohjalainen 5.2.2020) Etelä-Pohjanmaalla eniten ongelmia aiheuttavat amfetamiini ja sen kaltaiset piristävät aineet. Sairaalahoidossa huumepotilas on haastava. Potilas on usein tajuton, joten hänen hengityksestään pitää huolehtia tarkkaan. Sydämen rytmihäiriöt ovat yleisiä ja epäpuhtaiden aineiden käyttöön liittyy usein erilaisia infektioita. Myös aineiden sekakäyttö on suuri ongelma. Lisäksi tulevat vielä erilaiset vieroitusoireet.

Yleisellä tasolla asiantuntijat pitävät huolestuttavana sitä, että huumeiden käyttö tuntuu koko ajan lisääntyvän. Saman ilmiön ovat huomanneet monet kansalaiset arjessaan. Suuri huoli on etenkin lapsista ja nuorista, joille jo ensimmäinen huumekokeilu voi olla kohtalokas.