Huh hellettä

Helle on nyt jokaisen huulilla ja loppuviikolle annetaan hellevaroitus. Tiedossa on tukalaa hellettä, josta kärsivät eniten vanhukset, eläimet ja kuumissa olosuhteissa työskentelevät.

Jopa kalatkin ”hikoilevat” eli niiltä uhkaa loppua happi, jos kuumat säät vain jatkuvat ja vedet lämpiävät.

Nuo ongelmat eivät tule mieleen, kun kerrankin on tarennut lillua vedessä kuin lapsena.

Levikkialueellamme on nyt erityisen kuivaa. Metsäpalovaroitus on annettu koko Suomeen, mutta erittäin tulenarkaa aluetta on koko Etelä-Pohjanmaa. Oma nurmikkokin muistuttaa savannia, leijonat vaan puuttuvat.

Kaikki kynnelle kykenevät hakeutuvat vesistöjen äärelle. Kuortaneen Rivieralla eli Kirkkorannassa on väkeä enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Lieskylän maantien varrella oleva ranta Töysässä kerää väkeä vielä illallakin.

Säätiedotuksen mukaan lämmöt nousevat lähipäivinä yli 30 asteeseen.

Sisäsivuilla on tarinaa kajakkiharrastajista, jotka nauttivat hienosta suvisäästä täysillä. He osaavat muun muassa suojautua auringolta. Harrastukseen soveltuvat tekstiilit ovat ohuita ja hengittäviä. Myös juomapullot kuuluvat varustuksiin.

Kesästä ja helteistä huolimatta virkakoneisto pyörii. Kuortaneella etsitään uutta kunnanjohtajaa. Kymmenestä kolmen soveltuvuutta arvioidaan vielä testein.

Helteellä voi käydä myös luovuttamassa verta, jos auttamishalu nousee pintaan. Alavuden seurakuntakeskuksessa on tänään torstaina verenluovutustilaisuus iltaan saakka.