Hävikistä herkuksi

Syntyykö teidän perheessä paljon ruokahävikkiä? Se on roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty voitaisiin välttää ennakoimalla ruuan kulutusta paremmin sekä valmistamalla ja säilyttämällä ruoka toisin.

Ruokaa päätyy jätteisiin miljoonia kiloja vuodessa. MTK:n tiedotteen mukaan nelihenkinen perhe heittää vuosittain ruokaa roskiin jopa 500 eurolla. Se on iso summa.

Parhaillaan vietetään jokasyksyistä hävikkiviikkoa, joka keskittyy ja kannustaa ruokahävikin vähentämiseen.

Kotitalouksien lisäksi ruokahävikkiä syntyy elintarviketeollisuudessa, kaupassa ja ravitsemuspalveluissa, kuten ravintoloissa tai vaikkapa kouluruokaloissa ja alkutuotannossa.

Alkutuotannon osuus ruokahävikistä on näistä pienin, noin 11 prosenttia, ja kotitalouksien suurin, 33 prosenttia.

Ruokahävikkiä voi jokainen suitsia miettimällä ja suunnittelemalla ostoksiaan ja viikon ruokia ennakkoon.

Esimerkiksi elintarvikkeiden parasta ennen -merkinnällä tarkoitetaan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet. Usein tuote on senkin jälkeen täysin käyttökelpoinen. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä puolestaan on päivä, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteen viimeistään käytettäväksi.

Kattilaan jääneen puuron voi leipoa sämpylöiksi, jääkaapissa kuivahtaneen juuston raastaa ruoan päälle, edellispäivän leivän paahtaa herkullisiksi krutongeiksi ja nahistuneet juurekset pilkkoa maukkaiksi uunijuureksiksi. Älä siis heitä hyvää ruokaa pois, vaan kokeile erilaisia hävikkiherkkuja! Ohjeita on netti pullollaan.