Fiksu varautuu tulevaan

Alueemme kunnat ovat valmistelleet Pihlajalinnan kanssa miljoonien eurojen arvoisia kauppoja. Kunnat ovat kiinnostuneita myymään Pihlajalinnalle suurimman osan omistamistaan Kuusiolinna Terveys Oy:n osakkeista. Pihlajalinna taas haluaa ostaa kuntien omistamat sote-kiinteistöt.

Kauppaneuvottelujen taustalla on varautuminen valtakunnalliseen sote-ratkaisuun. Eduskunnassa tällä hetkellä työstettävässä lakiluonnoksessa esitetään, että kuntien omistamat sote-yhtiöiden osakkeet siirtyisivät vastikkeetta maakunnille. Tämä tarkoittaisi meidän alueemme kunnille sitä, että niiden omistamat Kuusiolinnan osakkeet vaihtaisivat omistajaa yhdessä yössä.

Kuusiolinnan arvoksi on laskettu 40 miljoonaa euroa. Eduskunnan päätöksellä alueemme kunnilta vietäisiin siis korvauksetta 18,4 miljoonaa euroa.

Kuntalaisen näkökulmasta kuntien suunnittelema osakekauppa kuulostaa järkevältä. Kun osakkeiden omistaja todennäköisesti kuitenkin vaihtuu (jollei sote kaadu), on fiksumpaa yrittää saada niistä rahaa kuin antaa ne kokonaan ilmaiseksi. Toisaalta kauppakirjassa on olemassa takaportti, joka mahdollistaa osapuolille kaupasta vetäytymisen, jos lainsäädäntö muuttuu.

Osakekaupan toteutuessa Pihlajalinna on kiinnostunut ostamaan alueemme kunnilta osan tai kaikki niiden omistamat sote-kiinteistöt. Myös siitä kunnat saisivat mukavan rahapotin, jolla voitaisiin tehdä investointeja kuntalaisten hyvinvointiin.

Pihlajalinna omistaa Kuusiolinnasta jo nyt enemmistön. Vaikka kuntien omistusosuus putoaisi kolmeen prosenttiin, kuntalaisten palveluihin se ei vaikuttaisi. Siitä pitävät huolen yhteisyritystä perustettaessa laaditut osakas- ja palvelusopimukset, joissa on määritelty paitsi palveluiden taso myös kuntien oikeudet yhtiön päätöksenteossa.