Epäluottamus vaatii keskustelua

Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyskuntayhtymän kokouksessa keskusteltiin tiedonkulusta valvontaa tekevän Kuussoten ja Kuusiolinna Terveys Oy:n välillä. Aika moni kommentoija liitti sanomisiinsa meille paikalla olleille toimittajille suunnatut terveiset: ”Tätä ei sitten tarvitse laittaa lehteen.”

Puheenvuoroista tuli hyvin ilmi, että viesti kulkee huonosti terveyskuntayhtymän ja Kuusiolinnan välillä. Joissain tapauksissa terveyskuntayhtymän luottamushenkilöt ovat saaneet lukea lehdestä uusista palveluista tai vaikkapa Alavuden pääterveysaseman vuodeosastojen remontista. Ymmärrettävästi tällaiset tilanteet harmittavat kuntayhtymän puolella.

Puheenvuoroista paistoi läpi se, ettei luottamus Kuusiolinnan johtoa kohtaan ole aivan kohdallaan, vaikka monista ongelmista on keskusteltukin.

Myöskään Kuusiolinnan tarjoamat palvelut eivät kaikilta osin vastaa sitä, mitä palvelusopimuksessa on muutama vuosi sitten sovittu. Taustalla on muun muassa ongelmat saada alueelle riittävästi lääkäreitä ja hammaslääkäreitä. Toinen suuri puute on toiminnan seuraamisessa, sillä siihen tarkoitettua ohjelmaa, Instacarea, ei ole otettu vieläkään käyttöön.

Siitä kuntayhtymän kokouksessa vallitsi yksimielisyys, että ongelmista huolimatta päätös sote-palveluiden yksityistämisestä on ollut kuntien kannalta hyvä. Se on tuonut kuntien talouteen ennakoitavuutta ja paikoitellen palvelut ovat parantuneet huomattavasti. Ja kuten yksi kokousedustaja asiaa kommentoi: ”Tuskin olisimme vanhalla systeemilläkään saaneet tämän kummempia palveluita.” Vielä kun saataisiin tiedonkulku ja lääkäripula kuntoon.