Ei enää pimeää kissakauppaa

Ihmisten asenteiden lemmikkien omistajina tulisi muuttua, vaatii Viiskunnan haastattelema Janita Heimonen Alavuden eläintiimistä.

Ihmisille tulisi hänen mukaansa jakaa enemmän tietoa. Vain sitä kautta voimme odottaa kaivattua asennemuutosta ja kissojen arvostuksen nousua lemmikkeinä.

Ja mikä tärkeintä: niin kauan kuin on kysyntää, on myös tarjontaa. Eli ihmisten tulisi aina olla tarkkana sen suhteen, mistä kissan- tai koiranpennun tai eläimen ylipäätään hankkivat.

Ostajan pitäisi aina nähdä ne olosuhteet, joissa eläimet elävät. Ei enää kauppaa huoltoasemien pihoilla, Heimonen vaatii.

Eläimen hinta on yleensä hyvä mittari. Jos se on selvästi alempi kuin keskimäärin, pitäisi hälytyskellojen soida. Luotettava kasvattaja rokotuttaa, madottaa, siruttaa ja tarkastuttaa pennut eläinlääkärillä ennen niiden luovutusta.

Kaikki tämä luonnollisesti maksaa, mikä osaltaan nostaa pennun hintaa, mutta myös takaa sen, että ostaja voi odottaa rahoilleen vastinetta ja saa omakseen terveen lemmikin.

Myös pennun ikään tulisi kiinnittää huomiota. Esimerkiksi kissan luovutusikä on 12 viikkoa eli kolme kuukautta. Sitä nuorempi pentu ei ole valmis jättämään emoa ja sisaruksia. Vaikka pennut söisivät jo kiinteää ravintoa, eikä emo enää ehkä imetäkään, on emolla ja sisaruksilla korvaamaton merkitys pennun henkiselle kehitykselle.

Lemmikin hankintaa tulisi ylipäätään aina harkita tarkkaan. Jos minulla nyt on voimia ja aikaa sille, niin onko vielä kymmenen tai viidentoista vuoden päästä?

Moni ei tule ajatelleeksi asiaa riittävän pitkällä aikajänteellä.