Ei diagnoosi vaan ihminen

Marraskuun lopulla Yle uutisoi, että lapsille ja nuorille haetaan psykiatrista hoitoa enemmän kuin koskaan. Lastenpsykiatriassa potilasmäärät ovat kasvaneet Ylen mukaan koko 2000-luvun ajan.

Tutkimusten mukaan lasten ja nuorten hyvinvointi ei ole merkittävästi huonontunut, mutta apua haetaan aiempaa herkemmin. Taustalla on todennäköisesti se, että mielialaoireet tunnistetaan entistä paremmin, mutta asioista uskalletaan myös puhua avoimemmin kuin aiemmin.

Mielenterveysongelmiin liittyvä häpeä ja sairastuneiden kokema syyllisyys pitäisi saada hävitettyä kokonaan.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kokemusasiantuntijana työskentelevä, tähän lehteen haastateltu Sini Kirvesmäki toteaa, että sairastunut kokee itsensä usein heikoksi. ”Psyykkisen sairauden antama leima on edelleen vahva.”

Tehokkain tapa häventää tuota leimaa on se, että ongelmista puhutaan. Viime viikon lehdessä tuurilainen yrittäjä Lasse Saarenpää kertoi omasta masennuksestaan. Monelle lukijalle tämä avasi aivan uudenlaisen, arvokkaan näkökulman valtakunnallisena Nuorena yrittäjänä palkittuun henkilöön.

Saarenpään ja muiden sairastuneiden kertomukset ovat tärkeitä. Ihmisten tarinat kiinnostavat lukijoita aina ja joku saa niistä varmasti apua myös oman tai läheisen sairauden käsittelyyn. Vertaistuki on tärkeää, sillä se kertoo, että muutkin ovat eläneet samantapaisten asioiden kanssa ja selvinneet. Tätä apua antavat myös kokemusasiantuntijat.

Sini Kirvesmäki lausui haastattelutilanteessa asian, joka on tärkeä muistaa, puhuttiinpa sitten mielenterveydestä tai muista diagnooseista: ”Diagnoosin takana on oikea ihminen.”