Ehdokkuus: salainen

Syksyn seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyi viime viikolla ja julkisuuteen on pikkuhiljaa tipahdellut ehdokaslistoja. Meidän alueen ehdokkaiden nimet löytyvät tämän lehden sivulta 6.

Ehdokaslistojen keräämisessä on ollut tällä kertaa monenlaisia ongelmia. Ensinnäkin ihmisiä on ollut vaikea saada suostumaan ehdokkaiksi. Monessa seurakunnassa valtuutetun paikasta kiinnostuneita onkin nyt vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Kuortaneella jopa niin paljon vähemmän, ettei vaaleja tarvitse tällä kertaa järjestää ollenkaan, kun kaikille ehdolle lupautuneille riittää automaattisesti valtuustopaikka.

Toinen iso ongelma on lomake, jolla ehdokkaat ovat ilmoittaneet suostumuksensa. Siinä on parikin kohtaa, jotka ovat aiheuttaneet hämmennystä: toisessa on kysytty ehdokkaan nimen julkaisemisesta netissä ja toisessa lupaa kertoa ehdokkaan nimi ja yhteystiedot medialle. Jos ehdokas ei laittanut näihin kohtiin ruksia eli antanut lupaa, on ehdokkaan nimi jäänyt julkaisematta.

Meidän alueella kaikkien ehdokkaiden nimet on saatu julki – osalle tosin on pitänyt seurakunnista soitella perään, kun tarvittava ruksi on unohtunut.

Sen sijaan Merikarvialla ollaan erikoisessa tilanteessa. Siellä paikallislehti ei ole saanut ehdokkaiden nimiä useista pyynnöistä huolimatta. Taustalla lienee juurikin se kohta, jossa kysytään tietojen luovuttamisesta medialle. Kun samassa kohdassa kysytään sekä nimen että yhteystietojen luovuttamisesta, sekaannuksia syntyy.

Ehdokkuus vaaleissa on asia, jota ei voi millään perusteella julistaa salaiseksi. Huonosti muotoiltu lomake aiheuttaakin nyt vain turhaa sekaannusta. Eli eiköhän Merikarviallakin jo marraskuun alussa tiedetä, ketä kirkkovaltuuston on pyrkimässä.