Edessä on uusi mahdollisuus

Vuosi sitten istuin Kuntolutrassa ja nieleskelin kyyneleitä. Yläkoulun päättäjäiset saivat mielen herkäksi, eikä vähiten siitä syystä, että seuraavan lukukauden alkaessa peruskoulunsa päättävä lähtisi vuodeksi maailmalle, vieraaseen maahan ja vieraiden ihmisten pariin. Tilanne pelotti, mutta samalla tunsin myös riemua siitä, että lapsi uskaltaa tarttua hänelle tarjottuun mahdollisuuteen.

Nyt eletään taas sitä aikaa vuodesta, kun kymmenet tuhannet lapset ja nuoret aloittavat uuden vaiheen elämässään. Jollekin alkava kesä tarkoittaa kasvua kerholaisesta eskarilaiseksi, toiselle siirtymistä ala-asteelta yläkouluun, moni päättää peruskoulunsa ja useat valmistuvat ylioppilaiksi tai ammattiin.

Kesän alkaminen tarkoittaa monelle luopumista tutusta ja siirtymistä uuteen – ehkä joskus pelottavaankin maailmaan.

Kevät on joillekin myös pettymysten aikaa. Ehkä opinnot eivät syystä tai toisesta valmistuneetkaan alkuperäisen aikataulun mukaan tai valkolakki jäikin vielä saamatta. Parhaillaan on menossa myös pääsykoeaika, eivätkä kaikki hyvästä yrityksestä huolimatta saa toivomaansa opiskelupaikkaa. Vastavalmistunut voi kipuilla myös sen kanssa, kun töitä ei tahdo löytyä.

Ihmisen elämässä, nuoren varsinkaan, on harvoja asioita, joissa valmista pitäisi saada ensiyrittämällä ja epäonnistumiseen ei olisi varaa. Jos toiveet eivät heti toteudu, kannattaa jatkaa sitkeää työtä niiden saavuttamiseksi. Ennen pitkään yrittäjyys palkitaan. Tärkeintä on olla rohkea ja luottaa itseensä.

Onnea kaikille uusille ylioppilaille ja ammattiin valmistuville! Tsemppiä uuteen elämänvaiheeseen ja voimia myös heille, jotka taistelevat pettymyksen kanssa. Elämä on hieno mahdollisuus, tartu siihen!