Digi toimii lakon aikana

Syksyn työmarkkinakierroksen kuumuus hehkui viime viikolla ensimmäisen kerran osaksi kaikkien suomalaisten arkea. Postin jakelua hoitavat työntekijät aloittivat viime viikon maanantaina lakon, jonka pituudesta ei tällä hetkellä ole varmuutta. Neuvotteluja tilanteen ratkaisemiseksi on käyty, mutta riidan osapuolia tyydyttävää lopputulosta ei maanantaiaamuun mennessä ollut saatu aikaan. Tällä viikolla on odotettavissa myös tukilakkoja.

Lakon vaikutukset näkyvät paikallislehden jakelussa.

Muun muassa Viiskuntaa kustantava I-Mediat on pyrkinyt ratkaisemaan tilanteen järjestämällä korvaavia jakeluja. Kaikkien tilaajien postilaatikot eivät kuitenkaan poikkeusjärjestelyistä huolimatta kolahda tuttuun tapaan. Muun muassa etätilaajat saavat lehtensä vasta lakon päätyttyä.

Viime viikolla osa lukijoista on jäänyt ilman paikallislehteä myös niillä alueilla, joille järjestämämme poikkeusjakelun olisi pitänyt tulla. Ainakin Alavudella osa jakeluun kuuluneista alueista oli vielä maanantaiaamuna ilman lehteä. Nämä jakeluongelmat koskevat myös muita, esimerkiksi Ykköset-lehden pitäisi olla samassa nipussa. Ymmärrykselle kannattaa nyt kuitenkin antaa sijansa, sillä tilanne on varsin poikkeuksellinen. Tälle viikolle olemme varanneet huomattavasti enemmän lehtiä myös tänne konttorille ja viemme lehtiniput ainakin alueemme kirjastoihin.

Osa lehtien kustantajista ei ole lisäjakeluita tarjonnut. Heidän ratkaisunsa on ollut ohjata tilaajiaan vain ja ainoastaan digitaalisten palveluiden äärelle. Myös Viiskuntaa voi lukea digitaalisesti ja lakon aikana digitaaliset palvelut ovat myös kaikille avoinna. Niiden käyttöön otosta on hyötyä myös myöhemmin. Silloin mahdolliset jakeluhäiriöt eivät estä paikallisuutisten saamista.