Apua myös autottomalle

Kesälomakauden kynnyksellä on monen ihmisen kanssa keskustelu kääntynyt kuin itsestään matkailuun. Kaikissa keskusteluissa on välittynyt yhteinen toive, ja osin myös huoli siitä, että saammehan alueellemme tulevana kesänä mahdollisimman paljon matkailijoita, jotta tärkeä elinkeino tuottaisi myös hyvinvointia seutukunnalle.

Keskusteluissa on noussut esille myös epäkohtia – tai ainakin asioita, joita voisimme tehdä paremmin. Yksi iso kipukohta on liikkuminen. Tänne ei ole helppo päästä ilman omaa autoa, ja autoton ei pääse myöskään tutustumaan kaikkiin upeisiin kohteisiimme.

Ovatko alueemme matkailutoimijat ja muut yrittäjät pysähtyneet miettimään, miten liikkumista voisi helpottaa?

Viime kesänä Ähtärin matkailualueen ja Tuurin välillä kokeiltiin säännöllistä linja-autokuljetusta. Idea oli hyvä, mutta käyttäjiä sillä oli varsin vähän.

Näiden kahden ison kohteen välillä liikkuminen ei kuitenkaan ole ainoa ongelma. Miettikääpä vaikka perhettä, joka tulee junalla Eläinpuiston seisakkeelle ja aikoo viipyä Ähtärissä pidemmän aikaa. Taksia ei ehkä saa, ja seisakkeelta on melkoinen kävelymatka Mesikämmenen vastaanottoon. Metsäinen ympäristökin voi tuntua vähän turhan eksoottiselta.

Heitänkin palloa paikallisille autoliikkeille. Saisivatko ne, yhdessä tai erikseen, luotua vuokra-autopalvelun, josta matkailija voisi helposti varata käyttöönsä auton? Tai miksei meillä voisi olla systeemi, jossa myös yksityishenkilöt voisivat tarjota omaa autoaan matkailijan käyttöön – aivan samaan tapaan kuin asuntoja vuokrataan Airbnb:ssä. Jos tällainen on jo alueella, kuulen siitä mielelläni.