Anna lahjaksi aineetonta

Joulu on antamisen aikaa. Läheisiä on silloin kiva muistaa jollain pienellä tai vähän suuremmallakin lahjalla. Näinä ylikulutuksen aikoina ja varsinkin aikuisten kesken on järkevää pohtia, voisiko lahja olla aineeton tai esimerkiksi kierrätetty.

Puoliso ilahtuisi varmasti esimerkiksi hieronta- tai kampaamolahjakortista, ikääntyneitä vanhempia voisi muistaa teatterilipuilla ja nuorisoa vaikkapa suosikkiyhtyeen keikkalipuilla.

Kerran luetun kirjan voi hyvällä omallatunnolla kierrättää ystävälle tai työkaverille. Kaappiin käyttämättömäksi jääneen liian pienen tai suuren vaatteen voi lahjoittaa pois.

Myös syötävät lahjat ovat usein paljon parempi vaihtoehto kuin turhanpäiväinen krääsä.

Itse leivottu leipä, kauniisti koristellut piparit, oman puutarhan antimet, joulusinappi tai salaatinkastike lämmittävät mieltä, kun saaja huomaa, miten paljon vaivaa toinen on nähnyt lahjan eteen.

Sama pätee myös itse tehtyjen tai vaikka myyjäisistä ostettujen käsitöiden suhteen. Mikään ei lämmitä yhtä paljon kuin äidin kutoma villasukka.

Lahja voi aivan hyvin olla myös palvelus. Lapsi voi esimerkiksi tarjota siivousapua, ystävän voi viedä kahville, naapuria voi auttaa lumitöissä.

Jos kuitenkin päädyt ostamaan tavaraa, osta täsmälahja. Puolison kanssa voi sopia esimerkiksi uuden talvitakin hankinnasta, jonka saaja on itse valinnut ja valmiiksi sovittanut. Ei tarvitse sitten joulun jälkeen jonottaa tavaratalon kassalla kuittien kanssa.

Muistetaan myös se, että lahjoista parhain on läheisille annettu kiireetön aika. Oikein hyvää ja rauhallista joulua kaikille Viiskunnan lukijoille!