Älä päästä hellettä sisään

Viime päivien ennätyshelteet ovat aiheuttaneet monenlaista harmia. Helteet ovat erityisen tukalia niille, jotka joutuvat työskentelemään ulkona. Myös vanhuksia on hakeutunut tavallista enemmän hoitoon tukalan helteen takia.

Helteillä pitää kaikkien muistaa pitää huolta riittävästä nesteytyksestä. Tavallinen hanavesi on hyvä janojuoma; sokeria, alkoholia tai kofeiinia sisältävät juomat kannattaa nyt unohtaa. Lisäksi on syytä huolehtia riittävästä suolan saannista, sillä suolaa poistuu kehosta hikoilun kautta.

Hellettä ei pidä päästää sisään. Asunnon ovet ja ikkunat kannattaa pitää kiinni päivällä ja avata vasta illan tullen varjon puolelta. Ikkunoiden eteen voi vetää verhot ja laskea kaihtimet alas. Uunin ja saunan lämmitystä on syytä välttää.

Monella on kotonaan myös koneellisia jäähdytyslaitteita. Niitäkin kannattaa käyttää järkevästi sähkön ja rahan säästämiseksi.

Laitteet kannattaa esimerkiksi sammuttaa, kun ei oleskele huoneessa. Ikkunaa tai ovea ei kannata pitää auki, jos käyttää koneellista jäähdytystä.

Eikä unohdeta myöskään lemmikkejä, nekin kärsivät kuumuudesta, varsinkin jos karvapeite on kovin pitkä ja paksu. Kuumana päivänä lenkit ulkona kannattaa ajoittaa aamuun ja myöhäiseen iltaan. Raikasta vettä pitää olla tarjolla koko ajan ja lemmikin pääsy varjoon pitää varmistaa.

Ja viimeisenä, muttei vähäisempänä muistettakoon myös tämä: Pysäköityyn autoon lemmikkiä ei saa näillä helteillä jättää yksin hetkeksikään!